Asian Chefis on müügil idamaised vürtsid, mille abil saab lubada oma päeva veidi eksootikat otse kodus! Vürtsid ei anna toidule ainult võrratut maitset, vaid on ka kasulikud Teie kehale.
 

KURKUM

Kasutamine: linnuliha-, kala-, riisi-, pasta- ja sealihatoidud, mereannid ja salatikastmed.

Huvitavat: kurkum ehk kollajuur on üks looduse võimsamaid tervendajaid, olles eelkõige tuntud põletikuvastase toime poolest. Hiljutised uuringud on näidanud, et kollajuur on loodusime, mis on osutunud kasulikuks raviks paljudele erinevatele tervislikele probleemidele vähist kuni Alzheimeri tõveni. Hiina meditsiinis on pikka aega kasutatud teda depressiooni raviks.

 

TŠILLI

Kasutamine: liha-, kala-, kartuli-, muna-, pasta- ja riisiroad.

Huvitavat: tšilli sisaldab kuni 7 korda rohkem C-vitamiini kui apelsin. Lisaks on tšilli kasulik seedimisele ning aitab leevendada migreeni ja lihase-, liigese-, närvivalu. Uuringud on näidanud, et tšilli võib mängida suurt rolli vähi- ja leukeemiaravis.

 

LAMBALÄÄTSE LEHED

Kasutamine: köögiviljaroogades, kastmetes.

Huvitavat: lambalääts aitab lahti saada kõrvetistest. Kompressi vormis on lambaläätse lehed kasulikud nahaprobleemide leevendamiseks ning segatuna sidruni ja meega aitab palaviku vastu. Pikaajaline kasutamine alandab kolestorooli ning veresuhkru taset.

 

ROHELINE KARDEMON

Kasutamine: koogid, saiad, puuviljamagustoidud, hakkliha-, lamba- ja broileriroad.

Huvitavat: Kardemoni kui ravimi väärtust tõestab see, et kõik ammused kultuurid on leidnud sellele kasutust. Hiinas raviti kardemoniga närvisüsteemi häireid, Araabias kasutati teda armurohuna, Kreekas värskendati kardemoniga suuõõnt, Roomas leevendati liigsöömisest tulenevaid hädasid.

 

VÜRTSKÖÖMEN

Kasutamine: lambaliha-, broileri-, kala- ja köögiviljatoidud, jogurtikastmed, mereannid, koorekastmed.

Huvitavat: ürt ja seemned leevendavad puhitusi, köha, kõhulahtisust ja seedehäireid.

 

MUST KARDEMON

Kasutamine: suppides, hautistes ja marinaadides, läätse- ja riisiroogades.

Huvitavat: Hiina rahvameditsiinis kasutatakse musta kardemoni malaaria ravimiseks ning kõhu korrashoidmiseks. 

 

GARAM MASALA

Levinud India maitseainesegu. Koosneb: koriander, nelk, loorber, pipar, vürtsköömen, tšilli, kivilill, kaneel, apteegitilli seemned, kardemon, nelgi lehed, triphala, tähtaniis.

Huvitavat: Garam masalal ei ole kindlat retsepti. Pärineb ta Indiast, kuid maitseainesegu erineb piirkonniti ning samuti vastavalt iga koka eelistusele.

 

KORIANDER

Kasutamine: koriander sobib hästi liha-, riisi- ja köögiviljaroogadesse, aga ka kastmete ja suppide sisse.

Huvitavat: koriander on üks tervendavamate omadustega vürtse. Uuringud näitavad, et koriandris leiduvad eeterlikud õlid võivad aidata mikroobide vastu võidelda. Veel sisaldab koriander antibakteriaalset ühendit, mis on kasulik liitlane sõjas salmonella bakterite rühma vastu.

 

Vürtsi hind 2 €.